Yazdır
Kategori: Seyahatname
Gösterim: 9094

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Varlığın 'İnanç' ve Müsriflikle Birleştiği Nokta

Şeyh Zayed Bin Nahyan Camii, Abu Dhabi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu seferki durağımız Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti Abu Dhabi'de bulunan ve adını, ebedi hayata göç etmiş Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan’dan almış olan Şeyh Zayed bin Nahyan Camii. Şeyh Zayed Bin Nahyan son zamanlar yerküre üzerinde yapılmış en şatafatlı camilerden birisi olma özelliğine sahip.

Caminin resmi ismi Şeyh Zayed Bin Nahyan Camii olsa da, yerli halk camiye ‘Büyük Cami’ diyor. Cami aynı zamanda uluslararası bir projenin meyvesi. Damarlarında asıl kan dolaşan mühendisinden onun çırağı mimarına, kullanılan malzemesinden sanatkarlarına kadar her şeyin dünyanın farklı bölgelerinden bir araya getirilmesi sonucu ortaya böyle bir şaheser çıkmış. Projede yer alan ülkelerin listesi:
* Türkiye
* İran
* Fas
* Çin Halk Cumhuriyeti
* Hindistan
* İtalya
* Almanya
* Yunanistan ve Birleşik Arap Emirlikleri..

  Her köşesi ayrı bir güzel olan bu caminin icinde 40.960 kişi aynı anda ibadet edebiliyor.

Caminin, projenin başlangıç aşamasında öngörülen tasarımı Fas stilinde yapılmış olsa da bizler gibi seni de sevindiren bir kaç değişikliğe gidilmiş sonradan; yapıma başlandıktan sonra caminin dış duvarlarının Türk mimarisine uygun yapılması fikri ortaya çıkmış ve bu gerçekleştirilmiş de. Güzel de olmuş hani..

Mermerden değerli taşlara, seramikten kristale ve hatta altına kadar bir çok doğal madenden bol miktarda kullanılmış bu güzel eserin yapımında.

Caminin dış kısmı dikkatli baktığında gözlerden kaçmayan mermer tabakalardan 20.000 adet kullanılarak kaplanmış. Bu güzel yapıyı ise dış kısımda toplam 1096 ve her ne kadar farklı bir estetiğe sahip olsalar da iç kısımda ayrıca 96 adet bulunan kolonlar ayakta tutmakta.

Zayed Bin Nahyan yine mermer ve mozaiklerle süslenmiş ve büyüklüğü tamı tamına 17.000m² olan bir cami avlusuna sahip.

Caminin beyaz mermerlerle kaplanmış toplam seksen tane kubbesi olmakla beraber, çapı 32.7 yüksekliği ise 85metre ile Türk İslam Tarihi Araştırma Merkezi’nin verdiği bilgilere göre tarzının en büyüğü olan bir de ana kubbesi var. Ayrıca caminin dört köşesinde de bulunan minarelerin yüksekliği ise 107 metre.

Caminin iç kısmı tam anlamıyla bir sanat eseri. Duvarlar, üzerlerinde bizlere Kapalıçarşı'dan tanıdık gelen 24 ayar altından motifler bulunan mozaiklerle süslenmiş.

23m yüksekliği ve 50m genişliğinde olan kıble duvarı, insanları ibadet esnasında rahatsız etmemesi düşüncesiyle, dikkat dağıtmayacak tarzda ışık sistemleriyle tasarlanmış. Duvarda yazanlar ise Allah'ın 99 ismi.

Camiyi eşsiz kılan diğer bir özelliği ise 24 ayar saf altın ve binlerce dünyaca ünlü ‘Swarowski’ kristalinden elde edilmiş olan avizeleri. 10m çapı, 15m uzunluğu ve 8-9 ton ağırlığıyla caminin merkez bölgesinde bulunan avize dünyada kendi sınıfının en büyüğü. Her ne kadar bu kadar büyük olmasalar da, camide toplam altı avize daha var. Böylece toplam sayıları yediye ulaşıyor. Saf altın ve çok değerli kristallerle süslü tonlarca ağırlıkta avizeler..

Caminin halısı 7119m² büyüklüğüyle dünyanın en büyük ‘tek parça el dokuması İran halısı’ olarak ayrı bir rekorun sahibi.